Når vi trykker på knappen, skal systemet bare fungere

Forsyningsgaranti, arbejdsmiljø og personsikkerhed samt cybersikkerhed var væsentlige parametre, da eldistributøren Dinel valgte nyt ABB SCADA/DMS-system til sit store elnet i det østjyske. Arbejdsmiljø og forsyningssikkerhed. Det var hovedmantraerne for den østjyske eldistributør Dinel i forbindelse med implementeringen af et nyt SCADA-system MicroSCADA DMS fra ABB.

– Det vigtigste var, at når vi trykkede på knappen, skulle systemet bare fungere, understreger driftschef Carsten Jensen.

Derfor har Dinel implementeret det nye SCADA/ DMS-system i etaper og undervejs blandt andet gennemført grundige tests og renoveringer af samtlige transformatorstationer – simpelthen for ikke at gå på kompromis med hverken arbejdsmiljø eller forsyningssikkerheden ud til kunderne.

– Vi har haft det mantra, at implementeringen af det nye styresystem ikke måtte føre til afbrydelser for kunderne, og at sikkerheden for medarbejderen altid skulle være i top. Det betød så bare, at vi måtte teste systemet ordentligt igennem, siger IT-projektleder Kristen Rørby, og under hele implementeringsfasen har der ikke været udfald på nettet. Dermed har elkunderne ikke været berørt af indfasningen af det nye system.

Nem brugergrænseflade
Dinel står for distributionen af strøm til over 100.000 husstande og virksomheder i et 1.000 m2 stort område af Østjylland, fra Horsens Fjord i syd til Hinnerup nordvest for Aarhus. Det gør Dinel til en af Danmarks ti største virksomheder inden for elforsyning.

Dinel har gennem mange år benyttet ABB’s BECOS-32/DNM som SCADA-system. I forlængelse af udfasningen af det eksisterende system var der imidlertid behov for at finde en afløser, som blev ABB-systemet MicroSCADA DMS.

Systemet blev valgt både på grund af MicroSCADA’s nemme brugergrænseflade til andre Windows-baserede programmer og på grund af systemets pålidelighed. Som med alle andre forsyningsselskaber registreres det i statistikken, hvis Dinel har strømudfald i mere end ét minut, og pålidelighed er derfor en vigtig parameter.

– Det er nemt og fleksibelt at interface til andre systemer, fordi det er på en Windows-platform. Det vil sige, at man kører på standardoperativsystem, man kan anvende standardhardware, data ligger på en Microsoft-database, og sikkerhedsupdates foregår automatisk, siger Kristen Rørby, som understreger, at cybersikkerhed har været en væsentlig parameter for Dinel.

Det store overblik
I forbindelse med den daglige drift anvendes MicroSCADA blandt andet til at simulere og godkende de koblingsplaner, der ligger til grund for de 10-12 koblinger, som hver dag udføres i Dinels net. Ved hjælp af det nye MicroSCADA DMS-system får operatørerne nu et endnu bedre geografisk overblik.

I første omgang har Dinel valgt en 1:1-opgradering i forhold til eksisterende kontrolsystem, men med mulighed for at udbygge systemet ved hjælp af en række optioner – herunder et fejlstatistikmodul, dataopsamling fra afregningsmålere og muligheden for også at styre selskabets 400 volt lavspændingsnet.

– Vi har helt bevidst valgt at udrulle systemet trin for trin for ikke at kvæles i det. For det er den daglige drift og leverancen til kunderne, der har førsteprioritet for os, forklarer Carsten Jensen. Dinel A/S har ansvaret for at transportere elektriciteten fra Energinet.dk’s landsdækkende 400 kV og 150 kV-net og ud til de over 100.000 forbrugere i Dinels forsyningsområde. Dinels net dækker et 1.000 m2 stort område i Østjylland og rummer bl.a. 5.000 kilometer elkabler, 28 stk. 60/10 kV-stationer og ca. 32.000 kabelskabe. Derudover har Dinel ansvaret for elmålere samt drift, udbygning og vedligehold af elnettet.