Made in Thy

Udefra ligner Thy Elektro lige præcis, hvad det er: den lokale specialist i elektromekaniske løsninger til landbrug og industri. Ved nærmere øjesyn viser det sig dog, at begrebet ”lokal” også omfatter kunder i Grønland, Rumænien, Korea – og Sjælland.

Som i så mange andre tilfælde her i tilværelsen skal man ikke skue hunden på hårene. Det gælder også Thy Elektro A/S i Thisted. Her er ingen arkitekttegnede indgangspartier og forkromede firmaskilte. Til gengæld er der Jens, Kim og Vagn med en samlet erfaring på et godt stykke over hundrede år og en tilgang til kvalitet og service, som er kendt langt ud over Thys grænser.

Virksomheden ejes og drives af Jens Vestergaard Jacobsen og Kim Vigsø Lukassen, som har arbejdet i firmaet som elektromekanikere i henholdsvis 32 og 27 år. De overtog i 2017 deres mangeårige arbejdsplads efter Vagn Heskjær, som efter mere end halvtreds år med Thy Elektro ønskede at trappe ned. Efter nogle års tilløb er han nu kommet så vidt, at han trods alt ikke møder ind hver dag.

Holder håndværket i hævd
Hos Thy Elektro kan de levere alt i motorer, gear, transmissioner og konstruktionselementer, som greb, håndhjul og gasdæmpere.

– Vi er blandt andet lagerførende i ABB-motorer, ligesom vi har frekvensomformere, remme, remskiver, koblinger og lejer. Samtidig foretager vi reparationer og service af alt inden for elmotorer, gear, autostartere og generatorer, fortæller Jens Vestergaard Jacobsen og fortsætter:

– Vores kunder tæller mange af områdets landbrug og vores lokale slagteri og margarinefabrik, ligesom vi udfører en bred vifte af opgaver for vores fiskemelsfabrik og kraftvarmeværk. I øjeblikket arbejder han dog på en motor, der normalt befinder sig langt fra Thy.

– Det er en 4/12-polet kranmotor fra Nuuk i Grønland. Den er meget speciel med et sfærisk leje i toppen og en tromle udenom. Jeg er ved at lave to separate helsymmetriske viklinger. Det kræver både koncentration og kræfter, siger han og viser sine hænder med tydelige mærker efter de kraftige kobbertråde.

Han suppleres af Kim Vigsø Lukassen, der fortæller, hvordan Thy Elektro i kraft af sin ekspertise og erfaring kommer vidt omkring og jævnligt hjælper kolleger i branchen:

– Vi kan godt tillade os at sige, at vi leverer både til Rumænien og Korea – og til så eksotiske markeder som Sjælland, siger thyboen med et glimt i øjet.

Personlige relationer
God service og et højt kvalitetsniveau har været nøgleordene siden firmaets start, forklarer Kim Vigsø Lukassen:

– For Thy Elektro har det altid været vigtigt, at vores kunder er tilfredse med det stykke arbejde, som vi udfører. Den bedste anbefaling for fremtidige projekter er et fundament af solide projekter bag sig.

Han tilføjer, at firmaet stort set ingen penge bruger på markedsføring.

– Det må du ikke skrive! Nej, spøg til side. Vi oplever dog, at man kommer rigtig langt med gammeldags dyder og værdier som tillid, ærlighed og troværdighed. Den slags husker kunder og samarbejdspartnere – og det rygtes i branchen. De personlige relationer er umulige at gøre op i kroner og ører. Det gælder også i forhold til leverandører. Alle har glæde af et godt samarbejde. Eksempelvis når der skal udveksles teknisk viden – begge veje, griner Kim Vigsø Lukassen og kigger på salgsingeniør Morten Nørskov fra ABB, som nikker bekræftende og tilføjer:

– I stiller høje krav til kvalitet, også fagligt. Til gengæld viser I stor respekt, gensidig tillid og loyalitet. Jeg oplever, at I er på akkurat samme måde over for jeres kunder og andre samarbejdspartnere. Der er en grund til, at Thy Elektro har eksisteret siden 1945 og er kendt uden for egnen. Fremtiden er også sikret, for 1. januar begyndte en ny lærling, Lars på 27 år.

– Han er uddannet slagter, men er lærenem, arbejdsom og har et vindende væsen, så han passer fint ind i huset. Mon ikke, at han følger i Vagns fodspor, spår Jens Vestergaard Jacobsen og Kim Vigsø Lukassen med henvisning til, at Vagn Heskjær i sin tid begyndte i skolepraktik i virksomheden. Resten er historie, som man siger.