ABB

Intelligente installationer på elfagskolen

Mercantec i Viborg har valgt at undervise eleverne på elfagskolen i ABB-free@home for at give dem viden om intelligent boligstyring til private hjem.

Når unge søger ny viden, bruger de YouTube. Her findes der instruktionsvideoer til alt, hvad du kan forestille dig nogensinde at få brug for at vide. Alt lige fra, hvordan du laver en hjemmeside, lærer fremmedsprog, pakker en rygsæk, rejser til Mars eller programmerer intelligente bygningsinstallationer. Derfor satte Henrik Thybo Jensen, der er underviser på elektrikerforløbet på Mercantec, sine elever til selv at finde ud af, hvordan de skulle programmere en stand med en ABB-free@home- installation til et åbent hus-arrangement for folkeskoleelever på skolen. Formålet var at vise dem, hvor intuitivt systemet er.

– Opgaven var at programmere standen uden forhåndsviden. Det eneste, de fik, var nogle YouTube- film og den hjælpefunktion, der er en del af free@home-systemet. Efter to timer kørte standen med belysningen programmeret. Så intuitivt er det, fortæller Henrik Thybo Jensen.

– Jeg havde også det formål med opgaven, at jeg ville vise gæsterne til arrangementet, at elektrikerfaget har ændret sig til også at indeholde programmering. På den måde kan vi tiltrække nogle af de kommende elever, der indledningsvist var interesseret i it-fagene, forklarer Henrik Thybo Jensen.

Fremtiden er intelligent
Hos Mercantec har de valgt at undervise eleverne i ABB-free@home og europamateriel for at give dem viden om alle de forskellige komponenter og formater, der er på markedet i Danmark. Det handler alt sammen om at dygtiggøre de unge og gøre dem klar til fremtiden.

– Vi ville afspejle det, der er på markedet Danmark. Vi har jo både det danske materiel og europamateriel, og derfor bør vi også undervise i begge dele på uddannelsen, understreger Henrik Thybo Jensen, der personligt mener, at europamateriellet kommer i vækst fremover, fordi det giver mange flere muligheder.

Hvor installatørvirksomhederne i området primært anvender komplekse systemer som KNX til store intelligente installationer, mener Henrik Thybo Jensen, at det meget intuitive ABB-free@ home passer godt til private hjem.

– En af grundene til, at vi valgte at undervise i lige nøjagtig ABB-free@home, var også, at det ikke er låst, og at du derfor kan programmere for eksempel Phillips Hue, B&O og Sonos indover, uddyber Henrik Thybo Jensen. Derudover bliver eleverne også undervist i Schuko, når de skal lære at lave ekstrabeskyttelse.

– Vi underviser i Schuko, fordi alle de apparater, du bruger i køkkenet i dag, skal være forbundet med jord, og så kan du lige så godt bruge Schuko, forklarer Henrik Thybo Jensen.

Elektrikeruddannelsen hos Mercantec blev først startet op i marts 2017, men den er allerede populær hos eleverne. På elfagskolen er de i tæt dialog med mestrene ude i installatørvirksomhederne, når undervisningen sammensættes. Dette er blandt andet medvirkende til, at mulighederne for praktikplads er gode, fordi mestrene bakker uddannelsen op.