Hvilken RCD skal man bruge til en varmepumpe?

Montør installerer en varmepumpeHvilken type fejlstrømsafbryder (RCD) skal man bruge til en varmepumpe? Det korrekte og ikke særlig brugbare svar er: som producenten anviser.

Som udgangspunkt vil en 1-faset varmepumpe kræve en type F og en 3-faset varmepumpe vil kræve en type B.

Hvis ikke producenten oplyser hvilken type fejlstrømsafbryder, der skal bruges, eller de ikke anbefaler en særlig type, så betyder det som udgangspunkt, at der ikke er nogen begrænsning, og du kan bruge en type A (HPFI). Det kan dog også skyldes, at producenten har “glemt” at angive typen.

De lidt større varmepumper er typisk bygget efter maskindirektivet og EN60204-1. Her er det alene fabrikantanvisninger, der kan afgøre, hvilken type RCD der skal anvendes.

De mindre varmepumper, der ofte installeres i boliger, er som udgangspunkt bygget efter EN 60335-2-40 standarden. Standarden tillader lækstrømme på op til 10mA for varmepumper, der er frit tilgængelige (16.2).

En fejlstrømsafbryder af type A er bygget til maksimalt 6mA DC (EN 61008-1 – 9.21.1.4) og kan derfor kun bruges, hvis producenten har fremstillet varmepumpen ”bedre” end hvad standarden foreskriver.

Fejlstrømsafbrydere af type F er bygget til 1-fasede belastninger på maksimalt 10mA DC (EN 62423 – 5.1) og er derfor det umiddelbare valg til 1-fasede varmepumper.

Kilde: Elråd.dk

Find vores udvalg af fejlstrømsafbrydere type F fra Doepke her.