Grønne energiprojekter skubber til efterspørgslen på SF6-frit koblingsudstyr

Fokus i forsyningsbranchen på SF6-frie alternativer til koblingsudstyr stiger lige nu så hastigt, at power management-virksomheden Eaton har rundet felt nummer 150.000 i deres serie af SF6-frie Xiria-koblingsanlæg.

SF6-gas bruges i vid udstrækning som isoleringsmiddel til mellemspændingsudstyr i elnettet, men er udråbt af FN som verdens mest skadelige drivhusgas. Den er faktisk 25.200 gange mere skadelig end CO2, og EU har af flere omgange diskuteret et totalforbud mod brug af gassen.

Noget tyder heldigvis på, at den SF6-fri vakuumteknologi til koblingsudstyr er ved at blive det foretrukne alternativ i takt med at vedvarende energiprojekter tager fart over hele Europa. Især til vedvarende energiproduktion der kræver hyppige ind- og udkoblinger. Det oplever man især hos Eaton, der de seneste år har oplevet en stigende efterspørgsel på deres Xiria-serie af SF6-fri koblingsanlæg til mellemspænding og netop rundet 150.000 solgte felter.

”Hos Eaton har vi produceret SF6-frit koblingsudstyr lige siden, gassen blev opdaget i 1960’erne, og vi har netop nået en milepæl på 150.000 solgte enheder i vores Xiria-serie. Noget tyder på, at SF6-frit koblingsudstyr er kommet i høj kurs. På blot fem år har vi solgt 50.000 flere felter i forhold til den sidste milepæl fra 2018, hvor vi havde nået 100.000 solgte felter,” siger Henrik Wilhøft, Project Sales Engineer, Eaton Danmark.

Samme tendens ser han også herhjemme, hvor flere vindmølleparker og solcelleanlæg kobles på elnettet og afføder en stigende interesse for SF6-fri løsninger blandt danske forsyningsselskaber.

”Jeg møder langt flere end tidligere i den danske forsyningsbranche, der nu selv aktivt begynder at efterspørge SF6-fri løsninger. Samtidig ser vi også, at der er kommet flere SF6-frie alternativer på markedet,” siger Henrik Wilhøft, Project Sales Engineer, Eaton Danmark.

Der er generelt mange fordele ved at skifte til SF6-frit udstyr. Anlæggene er hele 65 procent mere omkostningseffektive i drift. Det skyldes, at de har en levetid på 40 år, hvilket er op til 10 år mere end anlæg, der bruger SF6-gas.

Eaton har i mere end 60 år været førende inden for udvikling og implementering af grønt koblingsudstyr og har i over 20 år været med til at installere flere tusinde SF6-fri anlæg i Danmark.

Læs mere om Eatons SF6-fri alternativer her.