Godt nyt til elektrificeringen: Eaton går ind på lademarkedet i Danmark

Elbiler spiller en afgørende rolle i den grønne energiomstilling. Nu træder power management-virksomheden Eaton frem på lade-arenaen med en ny serie ladere, der automatisk sænker spidsbelastningen i elnettets travleste timer.

Øverst på formularen

Flere elbiler på de danske veje er én af de løsninger, der for alvor batter, hvis vi skal nå i mål med den grønne energiomstilling. Og der er behov for mange flere strømeffektive ladere, hvis der ifølge regeringens ambition skal køre én million elbiler på de danske veje inden 2030.

Derfor introducerer Eaton nu sin serie af ladere, Green Motion, til det danske marked. Seriens første medlem, Green Motion Building fik en varm modtagelse ved sin officielle debut i sidste uge på årets Ajour Erhvervskonference i Odense Congress Center.

 

”Den grønne energiomstilling stiller store krav til drift og sikkerhed. Derfor har vi med Green Motion Building udviklet en cybersikker lader, der kan håndtere opladning af mange elbiler på en gang – selv i spidsbelastningsperioder. Sammen med Eatons BEMS-software kan Green Motion-laderen forberede bygninger til det, vi kalder Buildings as a Grid. En fuldt elektrisk fremtid med on-site energiproduktion fra fx solpaneler og hvor et energilagringssystem også tilføjes,” siger Nick Luitwieler, der er landechef hos Eaton Danmark.

Balancering af belastningen

Den nye Green Motion Building AC-lader er designet til elbiler med effekt fra 3,7 kW til 22 kW og egner sig både til arbejdspladser med store elbilflåder, erhvervsparker, indkøbscentre, boligblokke og andre steder, hvor der er behov for at oplade flere elbiler på en gang.

 

”Når flere biler oplades samtidigt, stiger effektbehovet i ladesystemet. Det er derfor en fordel, hvis laderne selv kan justere forbruget og udjævne spidsbelastningsperioderne. Samtidig skal der også være mulighed for selv at vælge, hvilke ladere der skal oplade,” siger Nick Luitwieler, der er landechef hos Eaton Danmark.

 

Green Motion Building er designet til at kunne håndtere op til 50 ladere på én gang. Takket være lastbalancering kan strømmen automatisk fordeles på flere elbiler – uden at systemet overbelastes. Samtidig er der mulighed for at prioritere opladning på udvalgte opladere.

 

Green Motion Building laderne kan både indstilles til dynamisk og statisk lastbalancering. Ved statisk lastbalancering fordeles al tilgængelig strøm på tværs af laderne, hvorimod dynamisk balancering tager højde for hele bygningens strømbehov. Er bygningens energiforbrug fx højt om eftermiddagen, skrues der automatisk ned for strømmen til laderne, hvorefter den igen øges, så snart forbruget falder. På den måde bruges al tilgængelig strøm, hvilket kan være med til at reducere driftsudgifterne til laderne, mens brugeroplevelsen forbedres.

 

Både dynamisk og statisk lastbalancering øger driftssikkerheden og modvirker overbelastning, der kan føre til strømafbrydelser. Samtidig kan der tilføjes ekstra opladere til ladeinfrastrukturen uden dyre opgraderinger (fx transformer og kabler osv.) i takt med, at elbilparken vokser.

Skelner mellem arbejde og fritid

Green Motion Building er desuden udstyret med en RFID-teknologi (Radio Frequency Identification), der hjælper med at kontrollere forbruget og omkostningerne. Det gør den ved kun at give adgang til godkendte brugere eller tildele opladningsomkostninger til specifikke elbiler.

 

Laderen har også MID-måler (Measuring Instruments Directive), der kan aflæses på et separat display og opfylder EU’s krav om nøjagtig fakturering. Det gør det nemt at skelne mellem udgifter til firmatransport og privatladning for de medarbejdere, der både oplader hjemme og på arbejdet.

 

Brugervenlig og fleksibel

Green Motion Building er designet med brugervenlighed i højsædet og har et kompakt design. Den kan både sættes op indendørs og udendørs på fx husmuren eller som fritstående på virksomhedens parkeringsplads. Laderen er let at tilslutte, intuitiv at bruge og udstyret med lysindikator, der viser opladningsniveauet.

Kan integreres i alle typer ladestandere
Som bonus for ladeoperatører er den kompatibel med alle 4G SIM-udbydere, alle tredjeparts eMSP-systemer og alle OCPP-baserede CPO-platforme. Og med modbus TCP/IP-protokoller kan den nemt integreres i nye eller eksisterende ladesystemer med mulighed for både trådløse installationer og serieinstallationer. Derudover kan den bruges sammen med Eatons øvrige portefølje af Green Motion-ladere, der snart får sin debut på dansk jord.

Green Motion Building AC-lader fås med op til fem års garanti og er allerede tilgængelig på det danske marked.

Green Motion Home og DC-ladere på vej

Senere i år og i 2024 melder Eaton sig også ind i markedet af hurtigladere og introducerer ikke mindre end tre DC-ladere – alle designet til at hjælpe virksomheder i overgangen til en fuldt eldrevet bilpark. Dertil kommer en særlig AC-lader til private hjem, der også lander på hylderne i 2024.