Enkelt installationssystem – hurtigere tilslutninger i marken

Enkelt installationssystem – hurtigere tilslutninger i marken

I barske miljøer skal energi forsynes sikkert selv under forskellige betingelser i omgivelserne. Installationssystemet spiller en central rolle her, idet det fungerer som et link mellem energiforsyningen og slutbrugeren. QPD installationssystemet er en robust løsning til energifordeling. Installationen er enkel, hurtig og fleksibel og giver en tidsbesparelse på op til 80%.

Tendens mod decentralisering

Industrikompatibel energiforsyning bliver stadig vigtigere i et stigende antal applikationer. Anvendelsesstederne er ofte spredt over et stort område (decentraliseret) eller svære at få adgang til. Derudover pålægges de ofte strenge sikkerhedskrav. Det gør energiforsyningen mere kompliceret, særligt i projekter til infrastruktur som belysning til broer og tunneller. Individuelle elektrotekniske komponenter forventes at give langvarig pålidelig tilslutning og enkel installation på stedet. Ultimativt sparer det både tid og penge. Den globale tendens mod decentralisering med anvendelse af modulære strukturer gør installationshastigheden for distributionssystemer til en afgørende faktor og åbner op for potentielle besparelser.

Det er vigtigt, at et installationssystem er nemt at udvide, for at det tiltaler mange forbrugere. Muligheden for præfabrikation er begrænset til individuelle enheder, da kabellængden ofte ikke kan fastlægges, før systemet er på stedet. Der er også industrielle krav til kapslingsklassen. Elektrisk energi skal forsynes sikkert på steder med kraftig forurening og fugt. I sådanne tilfælde må selve energiforsyningen ikke hindre ordentlig funktionalitet i komplekse maskiner og systemer.

Takket være kapslingsklasse IP68/IP69K er det problemfrit at anvende installationssystemet udendørs og i fugtige omgivelser

Specielle løsninger og specielle værktøjer

Samledåser med kompleks fortrådning og langtrækkende forbindelser er ofte den eneste løsning til forsyning af strøm i marken. Almindelige tilslutningsteknologier som skrue-, crimp- og fjederkrafttilslutning er udbredte men kan normalt kun installeres med specielt værktøj eller af autoriseret personale. Det gør montagen mere besværlig. Det gør ikke kun installation på svært tilgængelige steder mere udsat for fejl – det er ofte en kæmpe opgave. Til applikationer under barske betingelser er der ofte ikke nogen vej uden om at benytte komplekse specialløsninger. Derfor er specielle huse, kombinerede materialer og kabelforskruninger ofte den eneste løsning for at imødekomme industristandarderne. For at sikre at installationen sker let og sikkert (for eksempel ved opsætning af vindmøller) skal der også være en kompleks forudgående planlægning.

 Hurtig tilslutning med IDC-tilslutningsteknik

QPD (Quickon Power Distribution) installationssystemet fra Phoenix Contact gør det muligt at tilslutte ledere op til 5 x 6,0 mm2 nemt og uden brug af særligt værktøj. Quickon lyntilslutningen, som er baseret på IDC teknologi, gør dette muligt. Med bare et par trin og uden afisolering kan ledere pålideligt tilsluttes på stedet med denne metode. Det gør ingen forskel, om isoleringen er fremstillet af PVC, PE, TPU eller gummi. Ved tilspænding dannes den elektriske kontakt og trækaflastning automatisk. Ved at benytte definerede kontaktkræfter kompenserer Quickon tilslutning for stød og vibrationer og sikrer derved en gastæt, pålidelig og konstant kontakt. Det gør det nemt at overføre op til 690 V og strømme op til 40 A. Dette installationssystem i kapslingsklasse IP68/IP69K sikrer en sikker, konstant tilslutning i henhold til kravene, selv under barske betingelser. Det brede temperaturområde fra -40 oC til +80 oC under drift gør også QPD til en robust og stærk løsning til global anvendelse.

En særlig egenskab ved installationssystemet bliver tydelig, når man ser nærmere på spændemøtrikkerne: de har et 2-trins grov- og fingevind, som minder om funktionen i en gearkasse. På grund af de forskellige gevindstigninger er det nemt både at montere og demontere spændemøtrikken og ledningsblokken i huset. Denne patenterede funktion gør installationssystemet meget mere enkelt og brugervenligt. Takket være den specielle kodning kan brugerne hurtigt finde den rigtige indføringspositionen og dermed elimineres muligheden for en forkert tilslutning.

Sikker tilslutning af installationssystemet i blot 3 trin: 1. Forbered lederen; 2. Centrer lederen; 3. Etablér gastæt kontaktering

Tidsbesparelse op til 80 %

IDC lyntilslutningsteknologien giver brugerne op til 80% tidsbesparelse ved tilslutninger på stedet. Det er en væsentlig besparelse på installationsomkostningerne. Desuden kan forbindelsen til enhver tid løsnes igen, og komponenterne kan anvendes flere gange. Det gør det krævede vedligeholdelsesarbejde hurtigt og enkelt, hvilket er et grundlæggende krav til et system, som lægger stor vægt på sikkerhed.

Hurtig og fleksibel betjening af forskellige grænseflader er et andet krav til effektiv strømfordeling. QPD-installationssystemets produktfamilie omfatter stikforbindelser, kabelsamlere, H- og T-fordelere samt væggennemføringer. Dermed kan brugerne installere systemet og få opfyldt ethvert krav, de måtte have. Enkel montage af stikkene begynder under design-in processen for producenten af komponenter. I denne proces fungerer QPD væggennemføringer som kabelforskruninger, som tilsluttes på ydersiden. Enhederne skal ikke åbnes, og kapslingsklassen fra producenten bevares. Produkternes kompakte størrelse – fra 0,5 mm2 til 1,5 mm2 – er en fordel, særligt for applikationer med begrænset plads til installation. På den måde afspejler systemet tendensen med øget minituarisering. QPD installationssystemet er egnet til mange forskellige applikationer. Det anvendes for eksempel ofte til hurtige og sikre lampetilslutninger. Fordelene er også indlysende i industrielle produktions- og infrastrukturprojekter. QPD systemets robuste plug-and-play princip er også en fordel ved opsætning og drift af systemer, som genererer vedvarende energi. Væggennemføringer kan anvendes til nemt at etablere motortilslutninger uden at åbne enheden på stedet. Ved planlægning af nye projekter kan mange udfordringer løses ved at benytte dette enkle, men pålidelige installationssystem – selv under barske omgivelsesbetingelser.

Overblik

Markedets krav til installationssystemer illustrerer tydeligt behovet for et robust, pålideligt og brugervenligt fordelingssystem. Takket være det store udvalg af versioner er QPD installationssystemet den ideelle løsning til enhver tilslutningsløsning og gør montage enkel hvad angår strømfordeling, plug-and-play løsning, design-in, enhedstilslutning eller ledertilslutning.

Download artiklen fra vores hjemmeside i pdf-format:
https://www.phoenixcontact.com/online/portal/dk?1dmy&urile=wcm:path:/dkda/web/main/service_and_support/subcategory_pages/Technical_articles/66d5011c-6aac-41ab-add7-18ab4acc9a7d

Få mere teknisk info og se video om QPD:
https://www.phoenixcontact.com/online/portal/dk?1dmy&urile=wcm:path:/dkda/web/main/products/subcategory_pages/Installation_system_P-20-13/02b38ba4-e2c6-4721-b1f6-6dda086102d3