Det gode lys bør komme mere i fokus når der bygges og renoveres boliger

Der er efterhånden ikke 2 boliger som er ens, da vi er blevet mere fokuserede på god arkitektur.
I indretningen har vi fokus på,at der er en helhed i tingene, at farvene på gulve, møbler og inventar står i flot kontrast til hinanden.

Så alt i alt bliver der brugt mange penge på boligen, men det de fleste glemmer er at den rigtige belysning, af den rigtige kvalitet, er af afgørende betydning på hvordan det færdige resultat kommer til at fremstå.
Det handler om stemninger, og det kan ikke skabes uden at inddrage lyset, og derfor er det ærgerligt at lyset ofte kigges på som noget der bare skal være billigt.

 

De rigtig spots kan få en bolig til at ændre fuldstændig karakter

Spot i loftet kan få en bolig til at fremstå mere eksklusiv, men det afhænger i høj grad at flere vigtige parametre. Ligeledes er der stor forskel på kvaliteten af LED lyset, og det er alt afgørende for hvordan farver,
dybder og helhed opfattes. Sidste vigtige faktor er placeringen og mulighed for justering af lyset, da det er her de helt rigtige stemninger kan skabes.

Som rådgiver til slutkunder bør man have fokus på at få hjulpet med at vælge de rigtige løsninger, da slutresultatet vil fremstå megetbedre, med det rigtige lys.

 

Hvad er vigtigt når der vælges spots til indbygning i loft

Spots med indbyggede dioder bør vælges fremfor udskiftelige lyskilder, da man herved får LED dioderne trukket helt tilbage i armaturet, hvilket giver et meget mere eksklusivt look, også vil det minimere blænding kraftigt. Dertil vil disse typisk give mere lys pr forbrugt watt, være langt bedre til at dæmpe, og give en bedre lysfordeling. Det vil ofte betyde at man kan nøjes med færre enheder, og dermed udligne en del af den merpris, som denne type af spots har i forhold til billige varianter med udskiftelige lyskilder.

Fokus på materialer, vælg noget i pulverlakeret aluminium fremfor lakeret stål eller plastik, da pulverlakken ikke ændre sig i farven, og aluminium giver bedre køling, og dermed en bedre levetid. Vær ligeledes opmærksom på, at man mister op til 65% den oprindelige lysmænge i løbet af levetiden. Dette kan ses på den L & B værdi som bør fremgå af et datablad, og her er der rigtig stor forskel. L værdien beskriver mængden af lumen som skal være tilbage når levetiden er gået, og B værdien beskriver hvor mange dioder som skal overholde dette.

Ex: 10 spots med en opgivet levetid på 50.000 timer L70/B50 og 500 lm pr spot = Totalt 5.000 lm

Efter 5.000 timer betyder det at der skal være 70% (L70)
tilbage af de 500 lm, og det er gældende for 50% (B50) De øvrige må give mindre end 70% lys eller slet ikke virke. Dvs. total 250 lm på 7 spots = Totalt 1750lm ud fra oprindeligt 5.000 lm.

Farvegengivelsen (Ra værdien) betyder alt for hvordan ting, tøj, ansigter, madvarer m.m. opfattes. I hjemmet bør man aldrig vælge spot med en Ra værdi under 90.

Farvedistributionen opgives som Mac Adams step eller SDCM. Det er en skala på 1-10, hvor 10 er det ringeste. Når man taler om indendørs spot bør man gå efter spots som har max 3 steps og gerne kun 2 steps, da dioderne også taber 1-2 steps i løbet af sin levetid. Fra 1-3 fremstår lyset helt ensartet i lys farverne mens det fra 4 step og op, betyder at lyset virker ujævnt og uroligt.