Busch Vakuumteknik tørrer årligt 40 mio. meter slanger med hjælp fra ABB

Når Lynddahl A/S i Ribe årligt tørrer 40 mio. meter ekstruderede slanger og profiler, sker det med luft fra to kapselblæsere leveret af Busch Vakuumteknik. To ACQ580- frekvensomformere fra ABB sikrer optimeret energieffektivitet, høj kapacitet og stor driftssikkerhed.

Haveslanger kan ikke tåle vand. I hvert fald kræver fremstillingsprocessen hos Lynddahl A/S i Ribe – en af Nordeuropas største producenter af ekstruderede slanger og profiler – at de blæses tørre for overfladevand efter nedkøling i vandbade, inden et nyt 150 grader varmt plastlag lægges udenpå. – De fleste haveslanger består af flere lag med trådarmering imellem. Derfor føres de ekstruderede slanger gennem vandbade undervejs for at køle dem af. Efter nedkølingen skal de blæses helt tørre for vand, så der ikke opstår blærer eller bobler, når næste varme lag lægges på, forklarer Henrik Hein, der er PTA Manager hos Lynddahl A/S.

Masser af luft
Blæsetørringen kræver store og stabile mængder af luft i en produktion, der kører alle døgnets timer året rundt. Tørringen foregik oprindeligt med trykluft på 6-7 bar(a), hvilket var meget bekosteligt. Trykluft blev for omkring 15 år siden afløst af to kapselblæsere. En kapselblæser leverer en stor volumen frem for et højt tryk. Slutresultatet er det samme: Slangerne bliver tørre, blot langt billigere.

– De gamle blæsere var nedslidte og kunne knap følge med, da produktionen er steget markant, siden de blev anskaffet. Det ville have store konsekvenser for produktionen, hvis en eller begge blæsere stod af, fortæller projektleder Daniel S. Eriksen fra Busch Vakuumteknik og fortsætter:

– Derfor installerede vi et anlæg, hvor to Tyr-kapselblæsere leverer luft med et tryk på 1,3 bar(a), altså et lille overtryk. Egentlig kørte Lynddahl A/S med 1,4 bar(a), men vi anbefalede dem at gå en anelse ned, og det medfører energibesparelser.

Dobbelt kapacitet
Der er ført omkring 80 meter rør ud til de ca. 30 blæsestationer, der er fordelt langs produktionslinjerne. På årsbasis fremstiller Lynddahl A/S i omegnen af 40 mio. meter haveslanger – nok til at nå hele vejen rundt om jorden – og det kræver, at alle linjer kører uafbrudt.

PTA Manager Henrik Hein fortæller, at Lynddahl A/S ønskede, at hver af de to nye Tyr-blæsere skulle have samme kapacitet som de to oprindelige blæsere havde – til sammen. Så mens en Tyr-blæser kører konstant, står den anden standby ift. redundans.

De to Tyr-kapselblæsere styres af hver sin ACQ580-frekvensomformer, som regulerer kapaciteten/flowet i forhold til det aktuelle behov. De er forbundet og kommunikerer med hinanden, så der altid kun er en kapselblæser i gang – eller de kan køre i kaskade og supplere hinanden, hvis der er brug for større kapacitet. Indskiftning sker automatisk og uden trykstød.

En inverter-to-inverter link på den indbyggede feltbus står for kommunikationen mellem de to blæsere og sikrer alternering, så begge blæsere over tid har samme driftsmønster og dermed slides jævnt. Hver Tyr-kapselblæser drives af en 37 kW-motor.

Enkel opsætning
Anlægget er projekteret og installeret af Busch Vakuumteknik. Herfra siger projektleder Daniel S. Eriksen:

– Frekvensomformerne skifter master- rolle via en indbygget IPC-funktion (Intelligent Pump Control) i ACQ580. Samtidig sikrer IPC-funktionen også, at standby-pumpen bliver til master, når den ”oprindelige” master manuelt sættes ud af drift. Derfor er det utroligt nemt for os at lave service på blæserne uden at stoppe produktionen. Daniel S. Eriksen siger videre:

– Der er brugt Tyr-blæsere WT390 i trykversion. Tyr-kapselblæsere er støjsvage og særdeles pålidelige og driftssikre. Via PID-regulering indbygget i frekvensomformere kan der opnås et konstant differentialtryk ved middelhøje og høje pumpehastigheder i både vakuum- og overtryksserierne. ABB’s ACQ580-frekvensomformere var helt oplagte at anvende, og vi har fået en sikker styring, der var enkel at for os at opsætte og er let at bruge for Lynddahl A/S.

VAND TIL LIDT AF HVERT
ACQ580-frekvensomformeren er specielt designet til at sikre et godt vand- og spildevandsflow i forsyningsvirksomheder, industrianlæg til spildevand, afsaltningsanlæg og kunstvandingsmiljøer.

De vigtigste fordele er stabil og uafbrudt drift 24/7 samt nem idriftsættelse og konfiguration med optimeret energieffektivitet. ACQ580-frekvensomformerserien er også oplagt til en række vakuum- og blæserløsninger.

LYNDDAHL A/S
Lynddahl A/S i Ribe er en af Nordeuropas største producenter af ekstruderede slanger og profiler til alle formål. Alene inden for haveslanger fremstilles omkring 40 mio. meter om året. Det svarer til en gang rundt om jorden. Virksomheden er familieejet og grundlagt i 1973.

BUSCH VAKUUMTEKNIK
Busch Vakuumteknik A/S i Ry er en del af Busch Vacuum Solutions, som er grundlagt i 1963 og med 63 datterselskaber i 43 lande er blandt verdens største producenter af vakuumpumper, blæsere og kompressorer.