ABB-free@home giver fuld kontrol fra kælder til kvist

Med ABB-free@home kan alle funktioner i boligen styres automatisk – og mulighederne synes nærmest grænseløse med Sonos, Amazon Alexa, Philips Hue og et hastigt voksende udbud af smart home-produkter fra blandt andet producenter af hårde hvidevarer.

Ved hjælp af ABB-free@home har Morten Lund bevaret stilen i et 90 år gammelt rækkehus på Frederiksberg og samtidig forvandlet det til et højteknologisk og topmoderne hjem med miljøvenlige og energibesparende installationer.

Alt fra lys, lyd, varme og ventilation til dørkommunikation og adgangskontrol styres via ABB-free@home eller er forberedt til det.
– Jeg interesserer mig for teknik, og målet har været at bevare husets sjæl og samtidig opgradere det rent teknologisk, så det fungerer for en moderne familie med børn og et hjem fordelt på fire etager, fortæller Morten Lund, der bor med hustru og parrets to børn i det charmerende rækkehus på 285 kvm.

Boligen er blevet gennemrenoveret fra kælder til kvist, og i den forbindelse har Morten Lund selv udført en lang række opgaver. Blandt andet har han sammen med elinstallatøren – som samtidig er en god ven og forretningspartner – trukket nye kabler i hele huset.

– ABB-free@home kræver som udgangspunkt blot et 2-leder buskabel. Alle stikkontakter og lampeudtag er trukket direkte i tavlen, så det er nemt at tilpasse funktionaliteten, forklarer Morten Lund:
– Det giver en ekstra fleksibilitet og gør, at vi eksempelvis kan bruge sluk-alt funktionen uden at tage strømmen til diverse opladere. Dem har vi i øvrigt fået snedkeren til at lave en rigtig flot boks til, så de er gemt elegant af vejen.

Tryghed med sluk alt-funktion
Systemets sluk alt-funktion er praktisk, når man forlader hjemmet. Alle opkoblede enheder i huset slukkes samtidigt med et tryk på en enkelt knap. Det kan være alt fra komfur, lys og varme, til fjernsyn, musik og strygejern. Derudover tændes robotstøvsugerne, og ventilationen tilpasses. Ud over at skabe tryghed er det energibesparende og giver et godt indeklima.

Sluk alt-funktionen er også nyttig ved sengetid. Når den sidste i familien går i seng, kan alt lys i huset slukkes med et klik. Det er en funktion, som Morten Lund værdsætter:

– Det er utroligt praktisk og behageligt. Så slipper jeg – for det er som regel mig, der er sidste mand oppe – at skulle rundt på fire etager for at slukke på 100 kontakter. Sådan føles det i hvert fald.

Tilsvarende er det nemt at tænde lys i hele boligen med et enkelt tryk på touchskærmen inden for hoveddøren, hvilket den ugentlige rengøringshjælp også sætter stor pris på. Der er en speciel funktion ”tænd alt lys på 100 %”, der samtidig starter ventilation og en playliste på Sonos højttalerne i alle rummene.
På flere værelser er Philips Hue LED-pærer integreret i systemet og styres fra ABB-free@home, så det er let at justere lysstyrken og farverne – det ene øjeblik har man et godt og effektivt arbejdslys, det næste er der skabt en dæmpet hyggebelysning.

Skilsmisse afværget
Da Morten Lund forelagde planerne om at opgradere familiens nye hus med alverdens intelligente løsninger for sin hustru, blev han mødt med trusler om skilsmisse.

– Okay, så slemt var det nok heller ikke ment, men hun var meget skeptisk, for vi har i en tidligere bolig haft en anden type styring. Den blev hun aldrig fortrolig med, hvilket nok bedst kan illustreres ved, at hun en dag valgte at slukke for lyset – ved at afbryde på hovedrelæet da ”smart-kontrollen” var forsvundet, siger Morten Lund med et lille grin og håber, at fruen tilgiver ham, når hun læser nærværende artikel. Det er der stor sandsynlighed for, idet hun og de to mindreårige børn har taget ABB-free@home til sig.

– Brugen er logisk og intuitiv. Du kan betjene alting på kontakter, touchskærme på væggen eller på en smartphone, tablet eller computer. Min hustru bruger for eksempel meget app’en på sin telefon. Både til at regulere lysstyrken og til at styre musikken på vores Sonos-anlæg, der har højttalere i alle rum.

Stærkt net
Morten Lund vender flere gange undervejs i interviewet med connect tilbage til betydningen af at have en god internetforbindelse. Familien har således en 500 Mbit-forbindelse og access-punkter placeret på i flere rum på hver etage. Morten Lund ser det som helt naturligt, at installatører ved nybyg eller renovering trækker rigeligt datakabel til internet i stedet for et antennekabel, som efterhånden hører til fortiden.

– Selv om ABB-free@home er baseret på busstyring, kan det suppleres med trådløse enheder, der kører på et lukket trådløst netværk, så synes Morten det giver god mening at have en stærk wi-fi-dækning, da det giver mulighed for at integrere fremtidige behov. Der er jo ikke tvivl om, at fremtiden byder på stadig mere Internet of Things-teknologi, ligesom alle formentligt inden for den nærmeste fremtid kan streame deres tv-udsendelser. Her i huset kan vores 5-årige søn selv tænde tv’et, som jeg har sat op til at starte på Google Chromecast, så han kan streame sine yndlingsudsendelser fra forskellige udbydere.

Morten Lund ser med beundring på, hvordan hans børn lynhurtigt og fordomsfrit tager ny teknik og nye muligheder til sig. For dem er en verden med integrerede systemer og en stigende udbredelse af smart home-løsninger som ABB-free@home allerede en helt naturlig del af livet.

Forsker med mange interesser
Morten Lund er forsker i forretningsmodeller og sektionsleder på Aalborg University Business School. Forskningen har fokus på, hvordan virksomheder og organisationer skaber værdi ved at lave netværksbaserede forretningsmodeller. Her har han blandt andet arbejdet med nogle af de største danske og internationale virksomheden inden for teknologi og mange andre brancher.
Morten Lund er desuden medforfatter til flere bøger, herunder Kickass Companies: En manual for virksomheder, der vil skabe vækst!

Bogen er en praktisk guide, som tilbyder forretningsudvikling i øjenhøjde baseret på analyse af over 900 virksomheder, hvor man som læser kan lære af de bedste SMV’er (små og mellemstore virksomheder) i Danmark.