ABB FlexPicker og VARO pakker over 350.000 makrel på dåse – om dagen

Sæby Fiske-Industri producerer årligt 97-105 millioner makrel på dåse, som to VARO-pakkeanlæg med ABB FlexPicker sørger for bliver gjort hylde- og salgsklar.

Rækken af makrel på dåse synes uendelig, når man besøger Sæby Fiske-Industri syd for Frederikshavn. I den store pakkehal kører dåserne i et rask tempo side om side hen ad pakkebåndene, indtil de én efter én – med en bevægelse, som øjet næsten ikke når at opfatte – opsnappes af en ABB FlexPicker og anbringes i displaykartoner.

Pakkeanlægget kører så hurtigt, at de fem FlexPicker-robotter i pakkelinjen kan håndtere op til 400 dåser i minuttet – og det samme kan pakkelinjen ved siden af. I løbet af en dag bliver det til et pænt stykke over 350.000 dåser eller i omegnen af 100 millioner om året.

Fleksibel løsning
Det er VARO fra Hornslet ved Aarhus, som har udviklet, produceret og leveret de to fuldautomatiserede pakkeanlæg til Sæby Fiske-Industri. Det seneste er taget i brug i foråret 2018.

– Vores pick & place pakkeanlæg med ABB FlexPicker udfører komplekse sorterings- og emballeringsopgaver. Systemet kan håndtere hurtige skift mellem emballagetyper, pakke- og palleteringsmønstre. Det kan også håndtere forskellige typer bakker og kartoner, herunder miljøvenlige lim- og tapefri emballager, som stadigt flere supermarkedskæder efterspørger, fortæller marketingkoordinator Julia Geier Nielsen fra VARO.

Øje for detaljen
Hos Sæby Fiske-Industri er pakkeanlægget udstyret med en røntgenenhed, der detekterer metal og andre fremmedlegemer, inden dåserne fortsætter til datoprintning og vision-enheden, hvor alle dåser kontrolleres for afvigelser på selve dåsen, såsom artwork og print. Derefter kører dåserne hurtigt videre til selve pakkeenheden. Her sørger en bakkerejser for, at ABB FlexPickerne kontinuerligt har kartoner, hvor de kan anbringe dåserne.

Emballagen er optimeret til anlægget og udviklet i samarbejde med emballagevirksomheden DS Smith og Sæby Fiske-Industri, og den er hylde- og salgsklar, så detailleddet har mindst mulig håndtering. Til slut “slås” en limfri topemballage omkring den færdigpakkede emballage, hvorefter en robot anbringer displaykartonen på en transportpalle. Når pallen er fyldt op, køres den til foliering og ud på et mellemlager.

– Dåserne tilbageholdes på et inkubationslager i syv døgn for at sikre, at dåserne er korrekt steriliseret, forklarer Kent Christiansen, der er teknisk chef hos Sæby Fiske-Industri og ansvarlig for pakkeanlægget.

– Med pakkerobotter i pakkeriet har vi øget effektiviteten og fjernet nedslidende, manuelle arbejdsopgaver. Det er vores medarbejdere rigtig glade for, og i stedet kan de koncentrere sig om andre opgaver, blandt andet at “servicere” robotterne og fylde kartoner i emballagestationerne, siger Kent Christiansen med et lille smil på læben.

Hurtig på pletten
Apropos service, så fremhæver han VARO’s fleksibilitet:

– De reagerer straks og kommer hurtigt, når der er brug for teknisk assistance eller behov for at trimme eller justere på nogle parametre. De har stor forståelse og respekt for, at vores produktion skal køre jævnt og konstant, så anlæggene bliver derfor løbende optimeret og nærmest tunet til at præstere mere end forventet. Det er også nødvendigt, for vi oplever en stigning i antallet af produkter til private label-markedet, samtidig med at vi helt bogstaveligt skal være omstillingsparate – og dét er vi med de nye anlæg.

EUROPAS FØRENDE PRODUCENT
A/S Sæby Fiske-Industri er Europas førende producent af private label-makrelkonserves og eneste udbyder af makrel på dåse, der er produceret i Danmark. På årsbasis bliver det til 97-105 millioner dåser, hvoraf godt 85 pct. eksporteres til supermarkedskæder i Europa. Lægger man dåserne i forlængelse af hinanden, kan de nå hele vejen omkring Månen.

Som den eneste producent i verden bruger Sæby Fiske- Industri udelukkende varmt vand til at løsne skindet. Derved undgås brug af kemikalier som kaustisk soda og saltsyre.

Makreldåsen varmebehandles under forseglingen, som giver en naturlig lang holdbarhed, helt uden konserveringsmidler.