
I to år har elbusser været på prøve på linje 3A, og det har givet så gode resultater, at kommunen nu går videre med planerne om rene elbuslinjer. Overordnet set skal dieselbusserne have kørt deres sidste tur i 2025, men udskiftningen kommer naturligvis til at ske løbende.
På baggrund af de to års forsøgsperiode er man nu klar til at lade to linjer blive rene ellinjer. Det bliver faktisk ikke prøvelinjen, men derimod to meget centrale busruter i det københavnske, 2A og en ny linje 18.
Testforsøget har vist, at elbusserne er populære blandt passagererne. Mere end ni ud af ti passagerer er tilfredse eller meget tilfredse med elbussen. Sammenlignet med dieselbusserne på linjen er dobbelt så mange passagerer meget tilfredse med støjniveauet i elbusserne.
Samtidig har forsøget givet et værdifuldt indblik i, hvor kompleks drift med elbusser er. Blandt de vigtige erfaringer er, at den nuværende metode, hvor bussen oplades ved endestationen via en arm på taget af bussen, ikke er pålidelig nok på grund af snavs på kontaktfladerne. Det har betydet, at opladningen nogle gange har varet længere end ventet, og det har påvirket buskøreplanen – og dermed også chaufførernes pauser.
– Skiftet fra diesel til el er krævende for både operatører og de kommuner, der er firstmovere. Der skal økonomiske ressourcer og politisk mod til at få den kollektive bustransport med på den klimavenlige dagsorden. Movia sørger sammen med flere kommuner og busoperatører for, at der i løbet af 2019 kommer hele 76 nye elbusser på de danske veje. Nu er det ikke længere test, vi taler om, men rigtig drift, som Movias 200 millioner årlige buspassagerer er afhængig af fungerer hver dag, siger Dorthe Nøhr Pedersen, administrerende direktør i Movia.
Også chaufførerne glæder sig over skiftet til elbusser, viser en analyse. På trods af enkelte fejl ved de konkrete testbusser bakker hele 82 procent af de adspurgte elbuschauffører op om omstillingen fra diesel til el. Næsten to ud af tre mener, at arbejdsmiljøet i elbussen generelt er bedre end i dieselbussen.