Styr på spændeværktøjet giver færre uheld

Arbejde med spændeværktøjer kan give skader, hvis det bliver udført forkert, eller hvis værktøjet er slidt eller uegnet. Men mange af skaderne kan undgås med sikkert udstyr og bedre arbejdsstillinger. 

Sammenlignet med arbejde med maskiner kan tilspænding eller afmontering af bolte og møtrikker virke som en harmløs opgave uden større risiko for skader. Men faktisk er spændeværktøjer til bolte og møtrikker – topnøgler, fastnøgler, skiftenøgler og momentnøgler – årsag til mange skader.

Fælles for mange uheld med spændeværktøj er, at de kunne være undgået ved hjælp af lidt mere opmærksomhed på arbejdsstillinger og værktøjets vedligeholdelse. Det mener Louise Petersen, produktchef inden for værktøj og tekniske artikler hos stål- og teknikgrossisten Lemvigh-Müller.

Læs også: Nye vinkler på kendt værktøj

“Det klassiske eksempel er fastnøglen, der smutter af et bolthoved eller en møtrik, fordi brugeren for at spare et par minutter ikke har sørget for at få sig anbragt optimalt i forhold til opgaven. I heldigste fald slipper man med et par kvæstede knoer, men følgerne kan også være mere alvorlige, for eksempel skader i ansigtet eller på tænderne”, siger hun.

Værktøjseksperter ser mange fejl

Forkert værktøjsvalg, slid eller egentlige fejl på selve værktøjet kan også være årsager til skader. Det konstaterer Anders Bille, adm. direktør i den tyske håndværktøjsproducent Stahlwilles nordiske datterselskab.

Stahlwille arrangerer blandt andet virksomhedstilpassede kurser i værktøjssikkerhed, og når Stahlwilles håndværktøjseksperter Bo Nolting og Vibeke Klein besøger en virksomhed, går der sjældent længe, inden et spændeværktøj med sikkerhedsproblemer dukker op.

Læs også: Kontroller momentnøglen nemt – med Stahlwilles SmartCheck

“Det kan være slid på låsemekanismer, nøgler med forknoklede kanter, forkert indstillet moment, manglende kalibrering eller løse håndtag. Men vi ser også eksempler på helt forkert brug. For eksempel anvendelse af uoriginale forlængerrør, som gør det muligt at overbelaste værktøjet, og uhensigtsmæssige arbejdsstillinger”, siger Anders Bille.

Han anbefaler, at virksomhederne arbejder for at gøre de ansatte bevidste om, hvad rigtigt værktøjsvalg, god og rettidig vedligeholdelse og ikke mindst korrekt anvendelse betyder for sikkerhed og produktivitet.

Helhedssyn giver bedre sikkerhed

Lemvigh-Müllers fokus på sikkerhed ved brug af godt håndværktøj er et led i en mere helhedsorienteret tilgang til arbejdet med at styrke arbejdssikkerheden, og i de kommende måneder vil du løbende kunne finde inspiration til bedre sikkerhed i forbindelse med håndværktøj på Lemvigh-Müllers hjemmeside, lemu.dk.

Se anbefalinger, videoer og meget mere sikkert håndværktøj her