Renovering sætter nye standarder

En 50 år gammel 60/10 kV hovedstation hos Dinel i Odder er blevet totalrenoveret og fremtidssikret. ABB-løsningen sætter ny standard for fleksibilitet.

En simpel jordfejl var sidste år skyld i en 6.000 volt overspænding på en 60/10 kV hovedstation, der forsyner omkring 4.000 husstande hos Dinel i Odder. Relæer, styretavler og stort set alle kabler i transformerbygningen havde taget skade og skulle skiftes, før stationen kunne sættes i drift igen.

Det var en omfattende opgave, som ABB vandt i kraft af fleksibilitet, hurtig indsats og kompetence. Samtidig ville Dinel benytte anledningen til at opdatere og fremtidssikre hovedstationens styring, komponenter og installationer.

– Der er tale om en station fra 1968, så det var oplagt at kigge alt efter i sømmene, fortæller projekteringschef Kim Frandsen fra Dinel. Opgaven blev overladt til Dinels projektleder Thomas Bech Asaa, som i tæt samarbejde med ABB’s salgsingeniør Jørgen Heine Rasmussen og tavlebyggeren PRO Automatic har udviklet løsningen i et modulsystem fra Cubic og integreret den nye løsning på stationen.

– Vi kiggede på hver eneste detalje og vurderede, hvad der kunne eller skulle forbedres. Alle anvendte komponenter er i sagens natur de nyeste og bedste. Tilsvarende har vi valgt at lave tavleløsninger med samme modulmål, uanset komponenter og anvendelsesformål. Det betyder, at de nemt kan udvides, ligesom vi har opnået en ny standard, når vores 28 øvrige stationer skal renoveres, forklarer projektleder Thomas Bech Asaa.

– Salgsingeniør Jørgen Heine Rasmussen fra ABB demonstrerer RTU-tavlens tilgængelighed for projektleder Thomas Bech Asaa og projekteringschef Kim Frandsen fra Dinel i Odder.

Ny standard

Salgsingeniør Jørgen Heine Rasmussen fra ABB tilføjer, at han forventer, at det nyudviklede koncept generelt vil danne standard for lignende renoveringer af transformerstationer andre steder i landet.

Et eksempel på fleksibiliteten er RTU-tavlen (remote terminal unit), som anvendes til at overvåge og fjernbetjene stationen hos Dinel. Tavlen er forsynet med en svingramme i fuld højde, så montører og serviceteknikere har nem adgang til kabler bagpå. Svingrammen kan åbnes mere end normalt, hvilket er et resultat af samarbejdet mellem Dinel, ABB og Cubic.

– Tavlen illustrerer fint, hvordan vi har bestræbt os på at tænke alt ind og være forberedt på fremtidige krav og ønsker. Der er for eksempel en tydelig adskillelse mellem ekstern og intern kabling med farver, der refererer til gældende normer og standarder, ligesom der er en klar sammenhæng mellem klemrækker og kabellister, fortæller projektleder Thomas Bech Asaa.

Indvendigt er bygningen blevet vandskuret og malet, og effektiv LED-belysning sikrer, at lokalet er godt oplyst. Selv i tilfælde af strømsvigt fungerer alt lys og giver derved teknikerne optimale arbejdsbetingelser.