Det Biologiske hus

Den danske virksomhed EEN TIL EEN har udviklet et bæredygtigt huskoncept – kaldet Det Biologiske Hus, som er baseret på biologiske restmaterialer fra landbrugsindustrien. Konceptet skal udbredes internationalt, og derfor er ABB valgt som partner.

For at komme med en konkret løsning på de problematikker, verden står over for i forhold til CO2-udslip og befolkningstilvækst, har ÉN TIL EEN skabt et bæredygtigt huskoncept baseret på biobaserede byggematerialer, som primært består af restprodukter fra landbruget. Det Biologiske Hus er støttet af Miljøstyrelsen og laves i samarbejde med GXN, NCC, Deloitte og T.I.

Selvom EEN TIL EEN har en idealistisk grundtanke, dækker bæredygtighedsbegrebet også økonomisk bæredygtighed.

– Vi kalder det ”building in balance”, der bygger på en intelligent og afbalanceret måde i stedet for at vente på, at verden bliver 100 pct. bæredygtig. Det Biologiske Hus er prismæssigt konkurrencedygtigt med et traditionelt hus, men udefra kan du ikke umiddelbart se, at huset er bæredygtigt, fortæller CEO Kim Christofte fra EEN TIL EEN.

Det Biologiske Hus er modulopbygget af hule trækassetter, hvori der indblæses plantefibre som isolering. Plantefibrene er restprodukter, som ellers ville blive brændt, og afbalanceret måde i stedet for at vente på, at verden bliver 100 pct. bæredygtig. Det Biologiske Hus er prismæssigt konkurrencedygtigt med et traditionelt hus, men udefra kan du ikke umiddelbart se, at huset er bæredygtigt, fortæller CEO Kim Christofte fra EEN TIL EEN.

Det Biologiske Hus er modulopbygget af hule trækassetter, hvori der indblæses plantefibre som isolering. Plantefibrene er restprodukter, som ellers ville blive brændt, og kan bestå af træ, halm, græs, tomatstængler eller tang, der granuleres og foruldes. Byggeriet opfylder passivhuskvaliteter. Udvendigt kan det beklædes med mursten, bræddebeklædning, pandeplader, skifer eller anden ønskelig beklædning.

– Med de restmaterialer, vi har i Danmark, vil vi kunne bygge 100.000 huse om året. I dag brændes det meste bare af. Hvis man forestiller sig, at hele byggesektoren i fremtiden blev omlagt efter disse materiale- og produktionsprincipper, ville det kunne fjerne meget af den CO2-belastning, byggebranchen har på miljøet i dag, forklarer Kim Christofte.

De første bæredygtige huse forhandles der med kommunerne om. I 2017 starter aktive salgsaktiviteter målrettet private kunder, så endnu flere over hele landet kan høre om mulighederne.

Internationalt perspektiv
Hos EEN TIL EEN ser de et stort internationalt perspektiv i det bæredygtige byggeri, og derfor er virksomheden nu ved at åbne en afdeling i Tyskland. Derudover ønsker EEN TIL EEN at tilkoble smarte teknologier. Derfor er ABB valgt som partner i forhold til at levere installationsmateriel.

– Vi tænker internationalt og skal derfor finde globale partnere. Men selvom vi har et internationalt perspektiv, skal vi være lokalt tilpassede i de enkelte lande. Derfor er det nødvendigt, at vores partneres komponenter også er det, fortæller Kim Christofte om valget af ABB.

Af den grund er konceptet også opbygget med en fleksibilitet, der gør det muligt at koble huset sammen med en række forskellige alternative energiformer. Det kunne fx være solceller, minivindmøller, luft-til-vand-varmepumper, eller hvad der giver mening at vælge i en given del af verden.

Om EEN TIL ÉN
EEN TIL EEN har baggrund i arkitektbranchen og er i dag et software- og teknologiselskab.


Bæredygtigt selvbyg

Med Det Biologiske Hus kan du gennem vejledning fra en arkitekt designe din helt egen bæredygtige bolig – og efterfølgende samle det modulopbyggede råhus på et par døgn.

Kim Christofte (tv.), Fredrik Agdrup og Nicholas Agerskov Bjørndal fra EEN TIL EEN glæder sig til at vise Det Biologiske Hus frem på byggeudstillingen i HUSET i Middelfart, som åbner i april.
Kim Christofte (tv.), Fredrik Agdrup og Nicholas Agerskov Bjørndal fra EEN TIL EEN glæder sig til at vise Det Biologiske Hus frem på byggeudstillingen i HUSET i Middelfart, som åbner i april.

Forestil dig, hvis du kunne tegne dit eget hus online via en software og få det leveret i form af byggeklodser i træ, som du ville kunne samle på soklen i løbet af en god dag sammen med familien.

Det er ikke fri fantasi, men en realitet med Det Biologiske Hus, som er et nyt bæredygtigt hus koncept fra danske EEN TIL EEN.

– Vi har skabt et fleksibelt byggekoncept, hvor forbrugerne kan designe deres eget hus til samme pris som et traditionelt typehus, fortæller CEO Kim Christofte fra EEN TIL EEN.

Arkitekttegnede huse til alle
Ud over at være produceret af bæredygtige materialer er ideen med Det Biologiske Hus, at alle skal kunne tegne og bygge deres eget hus – i samarbejde med fagfolk som arkitekter og håndværkere. Produktionen af råhuset foregår digitalt, hvor designet omsættes til fysiske byggemoduler i form af trækassetter, der udskæres i produktionen. De færdige trækassetter har kliksamlinger, og råhuset samles på en måde, som leder tankerne hen på en stor, dansk legetøjsproducent.

– Princippet er, at alle skal kunne udføre byggeriet. Grundlæggende er der ikke nogle komponenter, der er tungere, end at to mand kan bygge huset uden brug af tungt udstyr og kraner. Det samles ved hjælp af en montagevejledning, en skruemaskine og en gummihammer, fortæller arkitekt og partner Nicholas Agerskov Bjørndal fra EEN TIL EEN.

Trækassetterne er nummererede, og kliksamlingerne er udført, så de passer sammen individuelt. Derved kan huset ikke samles forkert. I kassetterne er der færdiglavede kanaler til el og vand samt huller til stikkontakter.

Efter montering indblæses naturlige isoleringsmateriale i de hule kassetter.

Naturlige materialer
Da kassetterne er bygget af naturlige materialer, som kan håndtere fugt, benyttes der hverken dampspærre eller ventilationsanlæg i husene.

– Væggene kan optage og afgive fugt helt naturligt. Det er ikke ligesom i 70’erne, hvor vi gik i gule plasticregnfrakker, og fugten fra kroppen blev på den indvendige side af regnfrakken. Man kan sige, at vi i Det Biologiske Hus lader digital produktion møde tusind års håndværksmæssig viden, siger Kim Christofte.

Komfort fra ABB
I Det Biologiske Hus har EEN TIL EEN valgt ABB som partnere på elektriske komponenter. Både for at kunne tilføre huset moderne komfort, men også for at kunne udbrede konceptet internationalt. ABB’s komponenter er således integreret i softwaren bag Det Biologiske Hus.

– Vi har brug for at samarbejde med leverandører, der bidrager til at gøre husene konkurrencedygtige. Derudover har vi brug for ABB’s teknologier til at understøtte konceptet og den oplevelse, det giver folk, understreger Kim Christofte.

Det Biologiske Hus kan opleves på den permanente byggeudstilling i HUSET, Middelfart, fra april 2017 – se mere om den store åbning på http://www.eentileen.dk